בגיל 6 התחלתי ללמוד פסנתר ומאז לא הפסקתי. בשנות הלימוד הראשונות עברתי מסע מפרך שכלל בעיקרו לימוד תווים שהגיעו לרמות הגבוהות ביותר, עם יצירות של שופן, בטהובן ורחמנינוב. אך תמיד, כשרציתי לנגן שירים, ולא יצירות קלאסיות, כשהייתי רוצה לאלתר על הפסנתר או לנגן עם אנשים אחרים הייתי זונח את הידע הרב שצברתי בתווים, ונעזר בחוקיות אחרת לגמרי: אקורדים ושמיעה מוזיקלית.

כיום, לאחר שהופעתי בבמות בארץ ובעולם, עשיתי תואר ארוך בקומפוזיציה ולימדתי פסנתר מאות תלמידים, אני יודע להגיד בראש מורם: קיימים חסרונות בולטים בלימוד פסנתר באמצעות תווים – וקיימים יתרונות עצומים בלימוד דרך אקורדים ושמיעה מוזיקלית. 

הפלוסים והמינוסים בלימוד תווים

לפני שמונים את החסרונות בלימוד תווים, אני רוצה דווקא לציין שני יתרונות בולטים בתווים, שבעיני מהווים את הסיבות המרכזיות לשימוש בהם: 

יתרון 1: תיעוד מדויק של לחן על גבי כלי נגינה

בעבר למלחינים דגולים לא הייתה האפשרות לתעד את הלחנים שלהם ללא תווים. מכשיר הקלטה כמובן לא היה קיים, והדרך היחידה להעביר את הרעיונות המוסיקליים הלאה (ובמובן הכי פרקטי אם שמים את הרומנטיקה בצד – למכור את היצירות – היה באמצעות תיעוד בתווים והוצאתם לאור). התווים היו הדרך המועדפת על אנשים (מהמעמד הגבוה בלבד) להינות מהיצירות של המלחינים האהובים עליהם, באמצעות נגינה שלהם על גבי הפסנתר שלהם בסלון המפואר. אם הם לא ידעו לנגן, היו מזמינים אליהם נגן חצר, שייקח תווים וינגן עבורם.

יתרון 2: יכולת לייצר עיבודים למוסיקה קיימת

ומה בימינו אנו? מלבד תיעוד והיכולת לנגן יצירות קלאסיות, תווים גם משמשים לכתיבת עיבודים עבור שירים עכשוויים. בודאי נתקלתם בספר מאובק של ‘מיטב שירי נעמי’ שמר או ‘שירי ביטלס לפסנתר’, ולעיתים גם בהוצאות מחודשים של שירים בעברית ובאנגלית. לפעמים, יוצרים מקפידים לתעד את השירים שלהם באמצעות תווים (לדוגמא: יוני רכטר ושלמה גרוניך), אך בימינו זה מחזה נדיר שהאמן-יוצר בוחר בתיעוד השירים שלו על גבי תווים מדויקים. לרוב- התיעוד המרכזי של המוסיקה של האמן היוצר היא אחת – ההקלטה של השיר עצמו.

וכעת, נעבור לחסרונות שמצאתי בלמידה באמצעות תווים בלבד:

חיסרון 1: הצורך לבצע נגינה באופן מדויק וחסם יצירתי.

לעיתים, תווים יכולים לשמש כמעין ‘קוד’ לביצוע מוסיקלי: ברגע שקוראים את התווים במדויק, ומבצעים את מה שכתוב, זה יעבוד. במהלך 15 שנותיי כמורה פרטי לאלתור ונגינת שירים בפסנתר, הגיעו אליי תלמידים רבים עם ביצועים פנומנליים מתוך תווים. ההפתעה הייתה, שכאשר ביקשתי מהם לנגן שיר פשוט כמו ‘חנוכה חג יפה כל כך’, הם היו חשים אבודים. שלא נדבר על אלתור או על ביצוע יצירתי משלהם לשיר קיים כלשהו. התווים נותנים ‘הוראות הפעלה מדוייקות’, וכתוצאה מכך, בולמים עבודה יצירתית מול הפסנתר.

חיסרון 2: הזמן הרב שמושקע ביכולת להגיע לביצוע מורכב מתווים.

נגינת תווים של יצירה מרגשת לא באה בקלות. תשאלו כל אדם שמנגן שנתיים על פסנתר, ועדיין נאבק במשך חודשים לנגן יצירה אהובה. ומה עם תחילת הלמידה? חודשים רבים של ‘יונתן הקטן’ ומנגינות אחרות, שלעיתים במקום הנאה וזרימה מייצרות תסכול ושעמום.

חיסרון 3: האפשרות לנגן יצירות מתווים מביאה הרבה אנשים לידי יאוש ועזיבת החלום המוסיקלי

בין אם הרצון הוא ללמוד מוסיקה ולהפוך אותו למקצוע, ובין אם הרצון הוא לפתח תחביב שממלא את הנפש, הלימוד וההתפתחות בפסנתר היא דבר חשוב ביותר. אין התקדמות ללא תרגול, ואין תרגול ללא למידה. אך כאשר לומדים מתוך תווים, פעמים רבות אין ללומד חיבור אמיתי לקטע הנלמד אלא רק הבנה שזה חשוב. בנוסף, היכולת להבין מה התהליך המוסיקלי שגורם ליצירה להישמע טוב, נדחק הצידה באופן כמעט מוחלט. כתוצאה מכך, המשמעות עשויה להיות חוסר הנאה וחוסר מוטיבציה בלמידה, דבר שיוביל בסופו של דבר לעזיבת החלום המוזיקלית. 

חיסרון 4: מאגר מוגבל של שירים הכתובים בתווים ותלות במעבד של התווים

הכלים היום לחיפוש באינטרנט, מאפשרים גישה לכל שיר מוכר בעולם, ובמקביל – גם לאופן הנגינה שלו. הבעיה, שכאשר מדובר בתווים של שיר, מי שכותב אותם הוא מעבד מוסיקלי, שלרוב ירצה תשלום עבור התווים, והבעיה הגדולה יותר- היא שהעיבוד המוסיקלי של השיר לא תלוי בכם, אלא במעבד, כך שכל מי שיגיע לתווים האלה ינגן את השיר בדיוק אותו הדבר כמובן. 

לימוד שירים ע”י תווים – השורה התחתונה – חיפשתם תווים של שיר חדש באינטרנט – קניתם את התווים שמצאתם באתר כלשהו – קיבלתם גרסה לא אישית שתלויה ברצון המעבד – ועכשיו נשאר לכם ללמוד את השיר במשך כמה חודשים (וזה אם לא התייאשתם בדרך…).

היתרונות המובהקים בלימוד אקורדים

כשמתחילים ללמוד אקורדים, החוקיות שלהם מצומצמת, המחזוריות של האקורדים ברורה, והמוזיקה האהובה ביותר נלמדת בקלות. האמת שזה כל כך קל, עד שניתן ב20 דקות להסביר איך לבנות אקורדים ראשונים ולייצר מהם בסיס ראשוני לנגינת שירים. אך מלבד היכולת ללמוד בקלות, ישנם יתרונות רבים נוספים בעת שימוש באקורדים:

יתרון 1: חוקיות פשוטה שקל ליישום על גבי כל שיר

האקורדים מורכבים מ7 צלילי בסיס לבנים CDEFGAB ו-5 צלילי בסיס שחורים (דיאזים ובמולים) אשר מייצגים את 88 התווים בפסנתר. בניגוד לתווים, שבהם לכל דו בפסנתר שחוזר על עצמו, או סול, או לה, ישנה צורה אחרת לגמרי על גבי חמשות התווים, באקורדים המחזוריות פשוטה מאוד לזיהוי והבנה. מתוך כל צליל בסיס אפשר להרכיב אקורדים נוספים- אך החוקיות נבנית באופן הדרגתית ופשוטה בכל תרגול ותרגול.

יתרון 2: ישנו מאגר אינסופי של אקורדים ותלות רק בשמיעה העצמית וביכולות האישיות בלבד

מאגר האקורדים באינטרנט עצום, וחינמי. אנשים בעלי יכולות מוזיקליות שיודעים לזהות אקורדים משמיעה, נוהגים להעלות בתדירות גבוהה כל שיר חדש שיוצא לעולם. גם בעברית וגם באנגלית ושפות אחרות, חיפוש גוגל פשוט ייתן לכם תוצאות וגרסאות רבות של השירים האהובים עליכם ביותר. ומה קורה אחרי שמצאתם את האקורדים לשיר שחיפשתם? הכל תלוי רק בכם וביכולות האישיות שלכם. הדרך שבה תנגנו, תוציאו את המנגינה של השיר (באמצעות שמיעה מלודית פשוטה), ותשתמשו באקורדים, תלך ותשתפר מנגינה לנגינה, כך שגם השיר עצמו, יישמע בכל פעם הרבה יותר טוב

יתרון 3: ההצלחה מצטברת ומהירה ושדרוג היכולת משיר לשיר גדלה 

כמובן שגם בעת נגינת אקורדים, יהיה עליכם להתאמן. השירים הראשונים, צריכים להיות עם מעט אקורדים ופשוטים יחסית, על מנת לאפשר לכם למידה נכונה והדרגתית. אך בניגוד לתווים, בכל הצלחה של שיר ומעבר לשיר הבא, השדרוג עצום. כל אקורד שתנגנו בשיר מסוים, כבר ‘ייקלט’ לכם באצבעות, וישמש אתכם בעת הנגינה של השיר הבא בו נמצא אותו האקורד. 

יתרון 4: הבנה עמוקה של האופן בו בנויים החוקים המוסיקליים שעושים שירים מרגשים למה שהם

אם חשבתם לרגע, שאקורדים קלים יותר, משום שהם לא דורשים הבנה והעמקה כמו תווים, התשובה הפוכה לגמרי! דווקא כשלומדים אקורדים באופן הנכון והמסודר, לומדים את החוקיות המוסיקלית, את המבנה של בס, הרמוניה ומלודיה, וצוברים ידע שיעזור לכם בנגינה של כל כלי אחר בעולם, ביכולת להפיק, לאלתר על גבי הפסנתר, לנגן עם אנשים אחרים, וללוות זמרים או את עצמכם בשירה. 

יתרון 5: גיוון באופי הנגינה של השיר כל פעם בצורה אחרת 

וזה בעיני היתרון החשוב מכולם – אף פעם לא ישעמם לכם!!! לימוד תווים של שיר, יגרום לכך שכל שיר תוכלו לנגן בדרך אחת בלבד, ובשלב מסוים הדבר נהיה לא מעניין. בדף אקורדים של שיר, כל האפשרויות נפתחות, ניתן לנגן שיר באינסוף אפשרויות, סגנונות, ליווים, ולהוסיף לו פתיחות, מעברים ואלתורים. אני תמיד משתדל לנגן שירים באופן שונה, שיפתיע את עצמי והקהל, וכל זה רק בזכות היכולת שלי להכיר אקורדים ואת האפשרויות שהם מכילים.

לימוד שירים ע”י אקורדים – השורה התחתונה – חיפשתם אקורדים של שיר חדש באינטרנט – הדפסתם אותם בחינם – קיבלתם גרסה נקיה שתלויה ברצון שלכם – ועכשיו נשאר לכם להמציא על גבי האקורדים את מה שאתם הכי רוצים שיקרה בשיר שבחרתם, כאשר בכל פעם תוכלו לעשות את זה אחרת, ולשדרג את השיר מפעם לפעם. 

החזון של ‘פיאנוסול’ והקורסים שלנו ללימוד פסנתר באמצעות אקורדים

בפיאנוסול, חקרנו במשך שנים את העומק בלימוד אקורדים. הקורסים שלנו ממוקדים אך מעמיקים, והכי חשוב – זה עובד.

אנו מזמינים אתכם להצטרף לתלמידים שכבר עשו את הקורסים שלנו, ורגע לפני שאתם מתחילים – תנו מבט בקבוצת התלמידים של פיאנוסול – כדי לראות שזה אמיתי לגמרי!

תגובה אחת

  1. בהחלט זה עובד. חזרתי לפסנתר לאחר 40 שנה שלא נגעתי בו ואני מנגן להנאתי קאברים של שירים בעברית ושירים יפים מהעולם באמצעות תווים שאת חלקם אני כותב בעצמי. רציתי מאד גם לנגן ליווי של שירים כי זה סתם עושה מצב רוח טוב ושלווה נפשית (למרות שאני זייפן לא קטן). נרשמתי לקורס הלווי של פיאנוסול לפני מספר חודשים. לקח לי מספר חודשים של אימון ומאמץ להבין את הראש ולתרגל בהתאם. נצמדתי להוראות במיוחד לגבי היכולת לנגינה עיוורת עם הראש קדימה ולא בתוך הקלידים. אחרי כל החודשים הללו הגעתי לשלב לווי באמצעות פירוק אקורדים ואני כרגע מנגן אקורדים מפורקים בשיטת ה”נבל” שהוסבר בקורס. כפי שכתבתי, זה בהחלט עובד. אתה מקבל הבנה עמוקה כיצד בנויים האקורדים כולל ההיפוכים הרלוונטיים ופתאום אתה מרגיש שהאצבעות שלך זורמות עם המוסיקה. אני בן 66 ואם אני יכול אז כנראה כל אחד שרשום לקורס יכול ובלבד שתהיה לו או לה הסבלנות וההתמדה. בהצלחה לכולנו.

כתיבת תגובה